2010. november 9., kedd

Vadmacska



Természetes környezetében a vadmacska különböző élőhelytípusokon is megél: szavanna, nyílt erdő és füves puszta. Habár a háziasított alfajánál, a házimacskánál rengeteg alak- és színváltozat előfordul, a vad egyedek színe mindig közepesen barna, fekete csíkokkal. Hosszuk 50 és 80 cm közötti, 3 és 6 kilogramm közötti súllyal rendelkeznek. Az afrikai alfajok valamivel kisebbek és világosabb barnák.
A vadmacskák különösen félénkek. Messze elkerülik az emberi élőhelyeket. Magányosan élnek, territóriumuk nagyjából 3 km² egyedenként.
Magyarországon ismert populáció a Gerecse és Vértes területén található.


Alfajok

Kínai hegyimacska (Felis silvestris bieti) – Kína
Felis silvestris cafra – Dél-Afrika
Házimacska (Felis silvestris catus) – világszerte elterjedt
Felis silvestris lybica – Észak-Afrika, Közel-Kelet, Közép-Ázsia nyugati része
Ázsiai vadmacska (Felis silvestris ornata) – Pakisztán, India, Közép-Ázsia
Európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) – Európa, Anatólia
Korábban számos alfajt leírtak és elismertek, azonban egy 2007-es DNS-vizsgálatokon alapuló tanulmány szerint a vadmacskának összesen 5 vadon élő alfaja különíthető el.[1]
A házimacska (F. silvestris catus) DNS-e alapján sokkal jobban hasonlít a F. silvestris lybica alfajra, mint a többire, tehát ez alapján az alfajhoz kellene sorolni. Ámde a definíció szerinti elvárás, hogy az alfajokat megkülönbözteti a földrajzi elterjedésük nem teljesül, hiszen a házimacska az egész világon elterjedt, és mivel viszonylag elszigetelten élnek a vad populációktól, önálló alfajként célszerű kezelni.
A kínai hegyimacskát (F. silvestris bieti) korábban külön fajnak tekintették F. bieti néven.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése